Connect with us
Blog Menu
The Ultimate Penfolds Quiz

The Ultimate Penfolds Quiz

On Behind the Bevs, we’ve been recapping the history of Penfolds. From their founders, to their inventors and innovations, there’s a lot of things that make this wine producer special. But if you already consider yourself an expert, it’s time to test your knowledge to find out if you know Australia’s favourite wine better than anyone.

Here’s the ultimate Penfolds quiz. Answer these questions and you’ll be able to sip your wine with the pride that you know Australia’s favourite wine better than anyone:

1. What year was the first Penfolds vineyard established?
a) 1814
b) 1902
c) 1844

2. What are the first names of its founders, Dr. and Mrs. Penfolds?
a) Christopher and Mary
b) Georgia and Thomas
c) Max and Penny

3. What was Max Schubert’s first job at Penfolds?
a) Taste tester
b) Messenger boy
c) Grape picker

4. What wine is named after the cottage at the Magill Estate?
a) Bin 128
b) RWT
c) Grange

5. What is the Penfolds slogan?
a) 1844 to evermore
b) The wine always comes first
c) Sine Metu

6. What was Max Schubert’s Grange originally called?
a) Grange Hermitage
b) Grange Excellence
c) Grange: Volume 1

7. How many years did Max Schubert develop Grange in secret?
a) 3
b) 4
c) 10

8. In 1962, what award did the 1955 Grange win?
a) Silver at the International Wine Competition
b) Gold at the Royal Sydney Wine Show
c) Gold at the British Wine Society

9. Which of these men was not a Chief Winemaker at Penfolds?
a) John Duval
b) Peter Gago
c) Samuel Penfolds

10. What is Penfolds’ flagship white wine?
a) Yattarna Chardonnay
b) Bin 707
c) Penfolds Sparkling Prosecco

11. Which magazine named 1962 Bin 60A Coonwarra Cabernet Kalimna Shiraz one of the 100 wines to try before you die?
a) Wine Spectator
b) Wine Enthusiast
c) Decanter

12. What year was Peter Gago named Winemaker of the Year by Wine Enthusiast magazine?
a) 2001
b) 2005
c) 2015

13. In 2008, how many points did Harvey Steinman award the 1962 Bin 60A Coonawarra Cabernet Kalimna Shiraz?
a) 5
b) 89
c) 100

14. What was the ‘Ampoule Project’?
a) A giveaway of hand-blown glass ampoules
b) A new way of ageing wines
c) A new decanter, invented by Penfolds

15. What did Penfolds open in the 1990s?
a) A new vineyard, in New Zealand
b) Re-corking clinics
c) An oak barrel manufacturer

16. What did Max Schubert travel to Europe after World War II to learn about?
a) Sherry
b) Bordeaux
c) Rosé

17. What were Penfolds wines originally used for?
a) A cleaning product
b) A tonic to treat ailments
c) Marmalade

18. What’s the name of the winemaking process at Penfolds?
a) The Schubert Process Guide
b) Penfolds House Style
c) The Grape Treatment Process

19. How many bottles of wine has Penfolds re-corked to-date?
a) 10
b) 50
c) Over 120,000

20. Which of these is NOT a commercial Penfolds wine?
a) Bin 388
b) St Henri
c) Bin 389

Answers:
1. c
2. a
3. b
4. c
5. a
6. a
7. a
8. b
9. c
10. a
11. c
12. b
13. c
14. a
15. b
16. a
17. b
18. b
19. a
20. a

How did you do?

If you got less than ten correct, you should take some time to look into your wines. There’s a lot to discover and it’s pretty cool to know the story behind the wine you’re drinking. If you got between ten and fifteen, you’re getting there, but are a few sips away from being a Penfolds master. If you got over fifteen, congratulations, you’ve won the quiz, and can sip a glass of Grange with the pride that you know your drop!